Autor: Czytelnik Portalu Pedagogika Specjalna
Opublikowano: 26 maja 2022 roku.
Temat zajęć: Od ziarenka do bochenka – pieczenie chleba.
Etap edukacyjny:
szkoła podstawowa
Przedmiot:
zajęcia rozwijające kreatywność
Czas trwania zajęć:
90 minut
Cel ogólny zajęć:
poznawanie różnych przepisów kulinarnych i wdrażanie do samodzielności w ich wykonaniu
Cele szczegółowe zajęć:
- poznanie etapów powstawania chleba
- poznanie składników potrzebnych do wypieku chleba
- uczenie się odmierzania płynów oraz produktów sypkich
- umiejętność korzystania z przepisu
- umiejętność właściwego zaplanowania pracy
- umiejętność przygotowania i uporządkowania stanowiska pracy
- utrwalanie zasad bezpieczeństwa i higieny pracy
- umiejętność współdziałania w grupie
Metody i formy pracy:
Metody:
- oglądowe
- słowne
- praktycznego działania
Formy pracy:
- indywidualna
- grupowa
Środki dydaktyczne:
- komputer stacjonarny/laptop
- tablica multimedialna
- filmy
- produkty potrzebne do wykonania chleba
- przybory i narzędzia kuchenne
Przebieg zajęć:
Część wstępna:
- Przywitanie uczniów.
- Oglądanie filmu przedstawiającego etapy powstawania chleba w piekarni:
- Omówienie filmu, procesu powstawania chleba, pracy piekarza.
Część główna:
- Oglądanie filmu instruktażowego przedstawiającego sposób przygotowania chleba
w domowych warunkach: - Przygotowanie stanowiska pracy oraz produktów potrzebnych do wykonania chleba.
- Przygotowanie ciasta według instrukcji.
- Obsługa piekarnika z zachowaniem zasad BHP.
- Pieczenie chleba.
- Porządkowanie stanowisk pracy po zakończeniu pracy.
Zajęcia końcowe:
Rozmowa kierowana z uczniami na temat wykonanej przez nich pracy. Ocena efektów własnej pracy.
Autorki: Ksymena Sitkowska oraz Ilona Markowicz – Czytelniczki Portalu