Scenariusz warsztatów przyrodniczo-plastycznych dla wychowanków SOSW

Opublikowano: 23 maja 2019 roku

Temat: Pomagamy ptakom przetrwać zimę

 

Czas zajęć: 90 minut

Uczestnicy warsztatów: zróżnicowana wiekowo grupa wychowanków SOSW – uczestników półkolonii zimowych – 30 osób podzielonych na 6 grup

Cele ogólne:

  • rozpoznawanie i nazywanie wybranych gatunków ptaków
  • uwrażliwianie dzieci na trudne warunki życia ptaków zimą
  • poszerzanie doświadczeń plastycznych
  • integracja grupy

Cele szczegółowe

Uczestnik:

  • za pomocą dotyku rozpoznaje pióra
  • rozpoznaje i nazywa wróbla, sikorkę, szczygła, jemiołuszkę, srokę, gołębia
  • odczytuje zapisaną przy pomocy szyfru nazwę ptaka
  • rozpoznaje i nazywa pokarm, którym żywią się ptaki
  • wskazuje ptaki mięsożerne, które odleciały na zimę
  • za pomocą zmysłu smaku rozpoznaje wybrane pokarmy
  • odtwarza na podstawie ilustracji wygląd wybranych ptaków
  • wykleja różnymi materiałami kontury karmnika i ptaków
  • potrafi zgodnie współpracować w grupie

Metody:

  • podające: pogadanka
  • eksponujące: pokaz
  • praktyczne: ćwiczenia produkcyjne

Forma:

  • zbiorowa: w grupach i z wszystkimi uczestnikami

Środki wspomagające:

fotografie ptaków, układanki z wizerunkami ptaków, zaszyfrowane nazwy ptaków, kolorystyczny klucz do szyfru, zdjęcia ptasich przysmaków, pióra, ziarna zbóż, pestki dyni i słonecznika, jabłka, plasterki kiełbasy, arkusze bristolu z konturami karmnika, szablony ptaków, patyczki po lodach, farby, papier kolorowy, nożyczki, klej

Przebieg zajęć

1. Powitanie uczestników.

2. Zaproszenie ochotnika do rozpoznania przedmiotu w pudełku (pióra).

– Wybór zwierzęcia (ilustracje przedstawiają rybę, gołębia i kota), które ma ciało pokryte piórami.

– Ustalenie tematu zajęć.

3. Pogadanka na temat sytuacji ptaków zimą i potrzebie ich dokarmiania.

4. Każda z grup otrzymuje koszulkę z ponumerowanymi w kopertach zadaniami do wykonania. Wspólne układanie z rozsypanki i przyklejanie zdjęcia ptaka (pocięte na kawałki zdjęcia wróbla, sikorki, szczygła, jemiołuszki, sroki, gołębia).

5. Odszyfrowanie zapisanej przy pomocy szyfru kolorystycznego nazwy ptaka i prezentacja ptaków przez grupy.

6. Zaproszenie ochotników do degustacji plasterków jabłka i plasterków kiełbasy. Rozpoznanie po smaku danego pokarmu. Ustalenie, do jakiej grupy pokarmów można je przypisać (owoce, mięso, pieczywo).

7. Ustalenie ptasiego menu – rozpoznawanie pokarmów na ilustracjach (żaba, jarzębina, oset, mucha, ziarna pszenicy, słonina), wybór ulubionych przez danego ptaka smakołyków (ptaki: wróbel, bocian, szczygieł, jaskółka, jemiołuszka, sikorka).

8. Konsekwencje ptasiej diety – wybór mięsożernych ptaków, które odlatują na zimę do ciepłych krajów.

9. Obserwacja i organoleptyczne badanie ptasich przysmaków (mieszanka ziaren, degustacja ziaren słonecznika i pestek dyni).

10. Wyklejanie w grupach na arkuszu bristolu karmników oraz sylwetek ptaków (przy pomocy papieru, piór, patyków po lodach, waty, ziaren, szablonów ptaków).

11. Prezentacja prac wykonanych przez grupy.

12. Podsumowanie i podziękowanie uczestnikom za udział w zajęciach.

 

Autor: Joanna Masłowska – Czytelniczka Portalu

 

Bookmark the permalink.

Zbliżające się szkolenia online w naszej akredytowanej placówce doskonalenia nauczycieli:

Dodaj komentarz