Czas trwania: 60 minut
Temat: NADCHODZI WIELKANOC
CELE OPERACYJNE :
Uczeń:
METODY PRACY:
FORMY PRACY:
ŚRODKI DYDAKTYCZNE:
PRZEBIEG ZAJĘĆ:
Zadaniem uczniów jest wskazanie miesiąca, w którym obchodzimy Wielkanoc a także miesiąca przed i po Wielkanocy. Następnie wypełniają kartę pracy „kartka z kalendarza”.
Uczniowie mają za zadanie dopasowanie etykiet z nazwami do przedmiotów znajdujących się na stole. Jedno z dzieci czyta głośno wiersz „Wielkanocny koszyczek”. Następnie podzieleni na dwie drużyny muszą przygotować koszyczek ze święconką.
Zadaniem uczniów jest wpisanie w wolne miejsca na karcie pracy potraw, które spożywa się podczas świąt wielkanocnych. Podział potraw na takie, które spożywamy na śniadanie, obiad, deser i kolację.
Uczniowie w parach odczytują przepis. Wyszukują w gazetka reklamowych produktów potrzebnych do wykonania potrawy z przepisu. Następnie dzieci wybierają z przedmiotów znajdujących się na stole te, które będą im potrzebne do odmierzania produktów.
Każdy uczeń dostaje zestaw potrzebny do poprawnego nakrycia stołu. Zadaniem uczniów jest poprawne rozmieszczenie talerzy, serwetek, sztućców oraz kubków.
Uczniowie mają za zadanie zrobić zwierzątko z jajka. Mają do dyspozycji artykuły spożywcze oraz ilustracje przedstawiające jeża, myszkę oraz zajączka wykonanego z jajka.
Autor: Małgorzata Brzezińska
Temat: Metoda 6 klocków w doskonaleniu motoryki małej. Ćwiczenia percepcji wzrokowej i koordynacji ręka –…
Data i miejsce: 07.11.2022 r., świetlica szkolna, w godzinach od 9:15 - 10:15 Osoby odpowiedzialne:…
Temat: Regulacja napięcia mięśniowego. Data: 25.03.2024 r. Prowadzący: Kamila Kopczyńska Cele główne: kontrola postawy kontrola…
Temat lekcji: Rozwijanie uwagi i pamięci słuchowej oraz wzrokowej - „Zimowy świat”. Ćwiczenia logicznego myślenia. Klasa:…
Scenariusz zajęć rewalidacyjnych, I etap edukacyjny, 60 minut Temat: W świecie kolorów. Rozwijanie koordynacji wzrokowo-ruchowej.…
Wiosna wydaje się być doskonałym czasem, aby odetchnąć pełną piersią. Przyroda budzi się do życia,…