Autor: Czytelnik Portalu Pedagogika Specjalna
Opublikowano: 29 maja 2020 roku.
Temat zajęć: Warzywa – letni, zdrowy posiłek
Formy pracy:
indywidualna, zbiorowa
Metody:
słowna, praktycznego działania, pokaz, opis
Środki dydaktyczne:
warzywa (marchewka, koper, pietruszka, ogórek, szczypior), ilustracje przedstawiające warzywa, układanka obrazkowa, kartki z kolorowymi kołami, zagadki, etykiety z napisami, deski do krojenia, plastikowe noże, miseczki, serwetki
Cele ogólne:
- kształtowanie u uczniów umiejętności rozpoznawania i nazywania warzyw
- utrwalanie u uczniów umiejętności rozróżniania i nazywania kolorów
- poszerzenie wiedzy uczniów na temat właściwości odżywczych warzyw
- usprawnianie u uczniów analizy wzrokowej
- utrwalanie u uczniów umiejętności wypowiadania się na podany temat
- kształtowanie u uczniów umiejętności krojenia nożem
- wdrażanie do utrzymywania porządku przy stole
- usprawnianie małej oraz dużej motoryki uczniów
- kształcenie umiejętności komunikacyjnych uczniów (słowne wypowiadanie się, stosowanie PCS z uczniem niemówiącym oraz uczniami słabo mówiącymi)
Cele operacyjne – uczniowie:
- podejmują próby odgadywania zagadek słownych
- rozpoznają i nazywają warzywa
- podejmują próby nazywania kolorów
- wskazują kolor warzywa na kolorowych kołach
- wypowiadają się na podany temat
- myją ręce według ciągu czynności mycia rąk
- kroją warzywa plastikowym nożem samodzielnie lub z pomocą nauczyciela
- układają rysunek warzywa z układanki obrazkowej (dwu i czteroczęściowej)
- utrzymują porządek przy stole: wyrzucają śmieci, myją stoliki
- wykonują ćwiczenia ruchowe: wznosy i wymachy rąk, skłony i skręty tułowia, ćwiczenia z podbijaniem balonów
- zadają pytania oraz podejmują próby odpowiadania na zadane pytanie
- oklejają kontury słońca masą plastyczną samodzielnie lub z pomocą nauczyciela.
Przebieg zajęć:
- Przywitanie z uczniami – podanie dłoni, zaśpiewanie piosenki na powitanie.
- Sprawdzenie listy obecności.
- Wprowadzenie do tematu zajęć: rozmowa na temat warzyw, które rosną latem w ogródku, ich wartości odżywczych, odgadywanie zagadek na temat warzyw czytanych przez nauczyciela.
- Wielozmysłowe poznawanie naturalnych warzyw: oglądanie, dotykanie, wąchanie.
- Nazywanie warzyw przedstawionych na ilustracjach: zwrócenie uwagi na kolor, próby nazywania kolorów warzyw, wskazywania kółek o takim samym kolorze, co warzywa.
- Łączenie w całość układanki obrazkowej przedstawiającej warzywa.
- Odczytywanie na etykietach nazw warzyw i łączenie ich z odpowiednim warzywem.
- Mycie rąk według ciągu czynności.
- Rozdanie desek do krojenia, plastikowych noży.
- Krojenie warzyw samodzielnie lub z pomocą nauczyciela.
- Degustacja warzyw.
- Mycie desek, noży, porządkowanie stolików.
- Podsumowanie zajęcia: zadanie pytania uczniom czy smakowały im warzywa, które najbardziej, wspólne wymienienie nazw warzyw. Pochwała uczniów za pracę. Wręczenie uczniom naklejek oraz ich przyklejenie za pracę na zajęciach.
- Pożegnanie uczniów.
Autor: Magdalena Nowak – Czytelniczka Portalu